Güneş, ışık isteği
Işığı yetersiz olan yerlere koymayın. Yaz mevsiminde öğle saatleri güneş ışınlarını direkt almamalı. Ginseng bonsai evlerde veya ofislerde pencereden gelen güçlü gün ışığına ihtiyaç duyar. Bu yeterli ise hiç direkt güneş almasa da olur.
En önemli ihtiyacı
Ficus ginseng bonsai iyi derecede hava hareketlerine, hava akımlarına sahip ortamlarda bulundurulmalıdır. Havası hareketsiz kuytu köşelerde yapraklarını döker ve ölüm sürecine girer. Onun için pencere yakınında tutmalı ve sık sık pencereyi açıp üzerine hava gelmesini sağlamalısınız. Klima kullanılan odalarda ise sorun olmaz çünkü klima sayesinde yeterince hava hareketleri olur.
Sakın hava hareketlerini seviyor diye yaz boyunca dışarıda tutmaya kalkmayın. Zira açık havada hızlı gelişir ve çok fazla köklenme yapar. Dallar hızlı uzayarak bonsailere özgü estetik görünümü bozulur.
Toprak ve saksı
Köklerinin gürce gelişmemesi gerekiyor. Ginseng bonsainizin ne kadar büyümesini istiyorsanız kök budamasını ve yıldan yıla saksı büyütme işini de ona göre yapmalısınız. Fakat bu işi iki veya üç yılda bir yapmalı ve gelişimin çok yavaş olacağı şekilde bakım yapmalısınız. Ki yaşlı ağaç görünümlü olarak gelişimi devam etsin.
Lifli, çürüntülü, humuslu hazır poşet toprağına 1/3 oranında küçük taneli ponza taşı veya dişli kum karıştırın. Bu karışım yeter (2 ölçü toprak + 1 ölçü ponza veya dişli kum). Özel bonsai toprakları aramanıza hiç gerek yok.
Toprak değişimini iki ya da üç yılda bir, mayıs ortasında yapın. Ficus türlerinin kökleri pek hassas değildir. Bu sebeple, saksı ve toprak değişiminde eski toprağı köklerden arındırmada rahat hareket edebilirsiniz. Kök budamalarından da korkmayın.
Sulama
Ficus türleri yaz boyunca sık sık ve bol bol sulanmalıdır. F. ginseng bonsai bitkilerinize de kısmen aynı muameleyi yapabilirsiniz. Şuna dikkat edin: Yeni yapraklanmalarda dal uçlarında hızlı gelişim, hızlı uzama oluyorsa o takdirde sulama sıklığını bir hayli düşürün.
Sulamayı toprak üst yüzeyini hafifçe eşeleyip nemliliğini kontrol ederek yapmalısınız. Yeni gelişimler yok ise toprak üst yüzeyinin elinizi ıslatıcılığı gider gitmez bolca su ile sulayın. Gelişim varsa o takdirde toprak üst yüzeyi kuruduğunda toprağı hafifçe eşeleyin. Toprak taneleri birbirine yapışık kalmadan kolayca ufalanacak derecede nem kaybetmişse bol bol su dökerek sulayın. Eğer gelişimin durmasını istiyorsanız bu ölçüye göre biraz daha nem kaybetmesine kadar bekleyin ve sulamada su miktarını da az tutun (sadece saksı alt deliğinden bir iki damla su çıkacak kadar).
Bitki besini verme
Salon – ofis bitkileri için olan sıvı bitki besinlerinin genel kullanım çeşidinden kullanın. Tavsiye edilen dozaj ayarlaması ne ise onun yarı ölçüsünü suya karıştırın. Sadece ayda bir defa verin. Ginseng bonsainizin yeri yeterince havadar ise ve güçlü ışık alıyorsa aralık sonundan itibaren yeni gelişimlere başlar. Veya kış – ilkbahar aylarında ne zaman gelişime başlarsa bitki besini vermeye o zaman başlayın ve eylül ortasına kadar devam edin. Toprak değiştirirseniz o yıl bitki besini hiç vermeyin.
Dinlendirme
Ginseng bonsainizi uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde yetiştirmek için her yıl düzenli olarak sonbahar sonunda dinlenmeye sokun. Bunun için kasım ayının ortasından itibaren sulamayı sıklık ve miktar olarak yavaş yavaş, derece derece azaltmaya başlayın. Aralık ayı girdiğinde sadece toprak adamakıllı kurudukça, ancak saksıdaki toprağın üst yarısı ıslanacak kadar az miktarda su ile sulayın. Hatta bulunduğu oda serin oluyorsa artık hiç sulamayın (fakat sürekli çok fazla serin ise sulamayı tamamen bırakabilirsiniz… yani bu iş biraz riskli çünkü bir kısım ana dalları tamamıyla ölebilir). Yaprakları kısmen dökülecektir. Bu gereklidir. Aralık ayının 20’sinde banyoya götürüp duşun altında tüm bitkiyi yıkayarak uzun uzun bol bol sulayın. Toprağı adamakıllı yıkansın ve bol bol su emsin. Bir hafta sonra her yerinde filizlenir. Artık toprak yüzeyinin elinizi ıslatıcılığı gittikçe ama nemliliği fazla azalmadan bolca su ile sulamaya devam edin. İlk yapraklar gelişimini tamamladığında bitki besini vermeye de başlayın.
Budama
Bonsailerde budama kökleri de kapsar. Dallardaki budamaları bonsai estetiğine uygun olacak şekilde ve kendi zevkinize göre yapın. Zamanı: F. ginseng yıl içinde dönem dönem gelişim girişimlerinde bulunur. Ara sıra gelişime ara verip köklerinde güç toplar. Gelişime ara verdiği zamanları kollayın ve o zaman budama yapın. Sadece dinlendirmeye soktuğunuz dönemde kesinlikle budama yapmayın. Dalları kestiğinizde beyaz süt gibi lateks akacaktır. Önceden tedbirli olmalısınız. Islak bir bezi hazırda bekletin. Lateks dallara ve yapraklara bulaşmamalı. Dikkatli olun. Eğer bulaşırsa derhal ıslak bezle silin. Ayrıca Ficus türlerinin lateksi zehirlidir. Cildinize bulaşmamalı.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.