Zeytin fidanı yarı bodur zeytin fidanı olarak bilinir.
Yaprakları Eliptik-mızrak şekilli, küçük, kısa ve orta genişliktedir. Meyveleri küçük küresel meyve ucu yuvarlaktır ve sapı yoktur. Çekirdek/Meyve oranı ortalama değerlerdedir.
Ülkemizde sıklıkla kullanılan dikim şekilleri olana 5x5m olarak dikilebilirken genellikle endüstriyel olarak yüksek yoğunluklu (3,75×1,5m bitki/da) dikim şekli ile dünyada öne çıkmaktadır. Arazinin şekli, dikim sıralarının oluşturulmasında önemlidir. Fidanların en iyi şekilde güneş alabileceği ve iş makinelerinin sağlıklı çalışabileceği mesafeler düşünülerek dikim sıklığı ve şekli planlanmalıdır. Hastalıklara ve sert iklim koşullarına dayanıklı olması, erken ürün alımı ve düşük işletme giderleri dünyada öne çıkarmaktadır.
Zeytin ile ilgili en çok sorulan sorulardan birisi de bu fidanların yaşam süresidir. Yaşam süresi olarak ülkemizdeki zeytin tipleri ile fark göstermemektedir. Aşırı sık dikimde zaman içinde sıralardaki ağaçların iç içe geçerek istenilen şeklin bozulması nedeniyle 15 yıl sonunda gençleştirme budaması yapılarak ağaçlara uygun şekil verilmektedir. 15 yıl sonunda sıra aralarından ağaç çıkarılarak seyreltme yöntemi de tercih edilebilecek bir yöntem olmakla birlikte ağacın hacminin büyümesi makineli hasat imkanını ortadan kaldırdığından endüstriyel tarım yapan firmalar tercih etmemektedir. Dünya genelinde, ağacın çok kısa sürede verime geçmesi ve kerestesinin ticari değeri nedeniyle endüstriyel tarım yapan işletmeleri fidanı yenilemeye yöneltmektedir.
Not: Görseldeki saksı dekor amaçlıdır, üretim saksısıyla gönderim yapılacaktır.
Öne Çıkan Özellikler ve Faydaları
· Erken meyve hasadı
Fidanlar dikildikleri ilk yılda bile ürün vermekle birlikte ağacın gelişimini sağlamak açısından dikimin 2. yılından itibaren ürün alınmaktadır. Fidanlar çok hızlı gelişimlerini tamamlayarak 4. yılda yüksek verime ulaşır.
· Düzenli yüksek verim
Yeterli sulama ve bakım ile dönüm başına yıllık 1-1,5 ton verime ulaşır. (İspanya ve Türkiye örneklerinde). Doğru sulama ve bakım ile her yıl yakın verimde ürün alınır.
· Yüksek miktarda kaliteli yağ
Yağ verimi yüksek ve ihracatta kalitesi genel kabul görmüş bir çeşittir. Elde edilecek ürünün sınıfına (hasat dönemine bağlı olarak) %25 e yakın yağ verimine ulaşabilmektedir. Erken hasat ve soğuk sıkım ile elde edilen yüksek kalite ürünler arasında en çok istenilen türlerden birisidir. Yüksek aramalı yapısı toprağın yapısı ve bulunduğu iklime göre, badem, yeşil muz, domates, elma, enginar, yaprak ve çimen aromalarını farklı oranlarda içerir.
İklim şartlarına ve hastalıklara dayanıklıdır.
· Düşük bakım maliyetleri
Ağaç büyümesinin ve biçiminin kontrol altında tutulmasıyla budama, ilaçlama ve gübreleme ve toplama işlemleri kolay ve ekonomik olarak çözülmektedir. Su ihtiyacı düşük Arbequina bahçelerinde damla sulama sistemleri kullanılmaktadır. Düzenli yapılan gübreleme işlemlerinde bu yöntem maliyetleri düşürürken kontrollü uygulama imkanı vermektedir.
Değerlendirmeler
Henüz değerlendirme yapılmadı.